Arhiv za mesec februar, 2013

Zakaj uporabljati gel za dezinfekcijo rok ali krpico za razkuževanje predmetov?

četrtek, februar 28, 2013 @ 01:02 pop
Avtor: admin

Ob besedi dezinfekcija takoj pomislim na operacijsko dvorano, ki je čista tako, da bi lahko jedli s tal. Kaj pa vam prvo pade na pamet ob besedi dezinfekcija?

Vendar mi je zadnjič kolegica omenila, da tudi sama dostikrat uporablja Razkuževanje in dezinfekcijadezinfekcijska sredstva za razkuževanje rok in pa tudi predmetov. Kadar je na sprehodu s svojo malčico uporabi mini gel za dezinfekcijo, da ji razkuži roke predno se deklica loti svojega najljubšega popoldanskega prigrizka :) Uporablja pa tudi robčke za dezinfekcijo da z njimi razkuži igrače, ki »ne namenoma« romajo na tla :) Ker je pri nas našla gel za dezinfekcijo, ki vsebuje glicerin in ne izsušuje kože in ji jaz tega nisem omenila sem imela ta dan na jedilniku: »Jezikovo juho!«  :)

Preventiva pred nastankom razjed- preležanin zaradi pritiska v domači oskrbi

ponedeljek, februar 18, 2013 @ 09:02 dop
Avtor: admin

Tudi v domači oskrbi pogosto srečujemo osebe z razjedo zaradi pritiska (preležanino ). Razjede nastanejo zaradi dolgotrajnega delovanja pritiska  na določeno mesto na telesu.
Pogosto je vzrok nastanka razjed zaradi pritiska/preležanin kombinacija različnih dejavnikov: starost, zmanjšana mobilnost oz. nepokretnost, slabo splošno stanje organizma, inkontinenca, akutne bolezni, kardiovaskularne bolezni, terminalna faza bolezni in predhodnje razjede zaradi pritiska. K temu pa pripomorejo tudi zunanji dejavniki:  delovanje pritiska, strižne sile, trenje, temperaturne spremembe in vlaga, dolgotrajno ležanje ali sedenje, nepravilna uporaba pripomočkov za transfer bolnika ter uporaba nepravilnih tehnik.

Preventiva se začne s podrobnim opazovanjem kože bolnika pri vsakodnevni negi. Pozorni moramo biti na vlažno kožo, prisotnost razpok in površinskih poškodb kože, edemov, povišane temperature, na prisotnost ekcema ali osipa kože. Z rednim pregledovanje kože lahko opazimo prve spremembe na koži, ki lahko vodijo v razjede zaradi pristiska in jih pravočasno preprečimo. Razjede se pojavijo lahko na vseh delih telesa. Najpogosteje so prisotne na trtici, bokih, petah, ritnicah, lopaticah, zatilju in ušesih. Prav tako pa se razjede zaradi pritiska lahko pojavijo kot posledica uporabe katetra, nazalne sonde ali kadar je oseba intubirana.