Preventiva pred nastankom razjed- preležanin zaradi pritiska v domači oskrbi

ponedeljek, februar 18, 2013 @ 09:02 dop
Avtor: admin

Tudi v domači oskrbi pogosto srečujemo osebe z razjedo zaradi pritiska (preležanino ). Razjede nastanejo zaradi dolgotrajnega delovanja pritiska  na določeno mesto na telesu.
Pogosto je vzrok nastanka razjed zaradi pritiska/preležanin kombinacija različnih dejavnikov: starost, zmanjšana mobilnost oz. nepokretnost, slabo splošno stanje organizma, inkontinenca, akutne bolezni, kardiovaskularne bolezni, terminalna faza bolezni in predhodnje razjede zaradi pritiska. K temu pa pripomorejo tudi zunanji dejavniki:  delovanje pritiska, strižne sile, trenje, temperaturne spremembe in vlaga, dolgotrajno ležanje ali sedenje, nepravilna uporaba pripomočkov za transfer bolnika ter uporaba nepravilnih tehnik.

Preventiva se začne s podrobnim opazovanjem kože bolnika pri vsakodnevni negi. Pozorni moramo biti na vlažno kožo, prisotnost razpok in površinskih poškodb kože, edemov, povišane temperature, na prisotnost ekcema ali osipa kože. Z rednim pregledovanje kože lahko opazimo prve spremembe na koži, ki lahko vodijo v razjede zaradi pristiska in jih pravočasno preprečimo. Razjede se pojavijo lahko na vseh delih telesa. Najpogosteje so prisotne na trtici, bokih, petah, ritnicah, lopaticah, zatilju in ušesih. Prav tako pa se razjede zaradi pritiska lahko pojavijo kot posledica uporabe katetra, nazalne sonde ali kadar je oseba intubirana.

Koža mora biti suha in čista, z uporabo vlažilnih krem in losionov pa vzdržujemo njeno voljnost in mehkobo.
Za preprečevanje nastanka razjed zaradi pritiska poleg obračanja oz. spremembe položaja bolnika na 2 uri, uporabljamo različne blazine-vzmetnice za razbremenitev pritiska ter razne pozicijske blazine.

Blazina za preprečevanje preležanin AREA Zone je pripomoček za preventivo in zdravljenje RZP do vključno stopnje 3, za osebe s težo do 230 kg.Area Zone preventivna in terpaevtska blazina

Area Zone blazina je tehnološko dovršen, samonastavljiv sistem za razbremenitev in prerazporeditev pritiska na telo bolnika.  Zaradi unikatne zgradbe jedra, ki združuje peno in zrak, omogoča vzmetnica visoko udobje uporabnika, hkrati pa zelo dobro razbremeni pritisk brez dodatne zunanje črpalke in električne energije. Sistem je samonastavljiv in izrablja uporabnikovo težo in položaj za distribucijo zraka iz in v zračne komore znotraj penastega jedra ter hkrati skrbi za uravnavanje pritiska na površini blazine.
Vzmetnica AREA Zone
ima higiensko prevleko, ki je enostavna za čiščenje in ima skrite zadrge. Mehka in prožna prevleka je paro prepustna in omogoča vzdrževati naravne funkcije kože. Zaradi svojih tehničnih lastnosti močno zmanjša delovanje strižnih sil in trenja.

Preprečevanje razjed zaradi pritiska mora biti prilagojeno bolnikovemu zdravstvenemu stanju. Ne smemo pa pozabiti, da je potrebno izvajati preventivne ukrepe redno , to pomeni obračanje in spreminjanje lege bolnika vsaki 2 uri, pozorni moramo biti na čas sedenja v postelji ali na invalidskem vozičku, predvsem pa na vsakodnevno opazovanje kože pri negi. Pozorni moramo biti tudi na pravilno izbiro blazin / vmetnic za preprečevanje razjed zaradi pritiska ter pozicijskih blazin, ker ne smejo povzročati dodatnega trenja in strižnih sil na telo.

Pri zmanjšanju oz. preprečevanju delovanja pritiska na telo je najpomembneje zmanjšati pritisk in  čas delovanja le-tega na telo.
 

Če potrebujete pomoč ali podrobnejše informacije o pripomočkih za preprečevanje razjed zaradi pritiska, vam bomo z veseljem pomagali.
 

Helpy d.o.o.