Razjeda zaradi preležanin (RZP), kaj je že to?

sreda, februar 24, 2016 @ 03:02 pop
Avtor: admin

Razjeda zaradi pritiska je lokalno omejena poškodba kože in/ali spodaj ležečih tkiv. Nastane zaradi dolgotrajnega povečanega pritiska, ki mu je izpostavljeno tkivo, običajno na mestih, kjer so kostne štrline (npr. trtica, kolk, peta). Pri tem je gotovo največja težava ta, da razjede poleg hudih bolečin, ki jih lahko povzročajo bolniku, in velike nevarnosti okužbe s seboj prinesejo tudi dolgotrajno zdravljenje in visoko finančno breme. Vzrok nastanka tovrstnih razjed je kombinacija starosti, spola, zmanjšane mobilnosti, slabega splošnega počutja organizma, slabe prehranjenosti, inkontinence ipd. Hkrati pa k temu botrujejo tudi temperaturne spremembe, vlaga, dolgotrajno sedenje ali ležanje ipd.

Bistveno je, da se tovrstne razjede poskuša preprečevati z vsakodnevnim opazovanjem kože ter predvsem z razbremenitvijo pritiska. Preventiva in preprečevanje sta nujna, saj razjede zaradi preležanin ogrožajo človekovo zdravje, vplivajo na kakovost življenja posameznika in na njegovo socialno okolje.

Glede na to, da je starostna meja prebivalstva vedno višja, bo ogroženih vedno več ljudi, zato je naloga nas vseh, da se poučimo o razjedah in se jih naučimo preprečevati!