Še en uspešno izveden seminar na temo preprečevanja razjed zaradi pritiska (preležanin)

torek, april 17, 2012 @ 08:04 dop
Avtor: admin

V mesecu marcu 2012 smo organizirali tri dnevni seminar na temo preprečevanja razjed zaradi pritiska (preležanin) . Naša gosta sta bila g. Tor Bogno, predstavnik švedskega podjetja Care of Sweden in ga. Marianne Q. Kjaergaard, predstavnica podjetja Abena A/S iz Danske. G. Bogno je predstavil smernice pri preprečevanju razjed zaradi pritiska ( preležanin) , kaj lahko naredimo pri vsakodnevnem delu, da se izognemo delovanju strižnih sil, ki so v 40% vzrok za nastanek razjed zaradi pritiska ( preležanin ).

Govorili smo o stroških zdravljenja razjed zaradi pritiska v primerjavi s stroški preventive. Predstavljeni sta bili tudi dve izkušnji testiranj preventivnih in protibolečinskih žimnic s strani Doma Danice Vogrinec v Mariboru in VDC Tončke Hočevar v Ljubljani. Predstavili smo tudi program pripomočkov ( pozicijske blazine, vzmetnice, nadvzmetnice ) za preventivo in razbremenjevanje pritiska pri oskrbovancih.

Novosti in smotrno izbiro negovalnih pripomočkov Abena Skincare pa je predstavila ga. Marianne Q. Kjaergaard.

Odziv na naš seminar je bil precej velik, saj smo imeli 160 udeležencev, ki delajo v socialnih zavodih, bolnišnicah ter posebnih zavodih in se vsakodnevno srečujejo s razjedami zaradi pritiska in inkontinenco .