16. november – Svetovni dan ozaveščanja o razjedah zaradi pritiska

sreda, november 14, 2012 @ 10:11 dop
Avtor: admin

Lanskega oktobra je Ibero Latinsko-Ameriško združenje za razjede in rane (SILAUHE) dalo "zeleno luč" dvema projektoma:
1.Deklaracija imenovana "Declaration of Rio de Janeiro", ki navaja, da je preventiva pred nastankom razjed zaradi pritiska univerzalna pravica vseh ljudi ter podaja napotke za aktivno delovanje v  izogib nastanku razjed zaradi pritiska
2. Objavili so, da je 16. november 2012, svetovni dan boja pred nastankom razjed zaradi pritiska t.i. " World Day for Prevention of Pressure  Ulcers".

Vabijo in pozivajo vsa združenja, zdravstvene delavce in strokovnjake, ki se ukvarjajo z razjedami zaradi pritiska, naj "posvojijo" to aktivnost kot svojo in s tem formalno priznajo, da so razjede zaradi pritiska očiten in velik problem, ki imajo za posledico zmanjšano kvaliteto življenja ljudi, ki trpijo zaradi razjed zaradi pritiska. Poveča se tveganje za obolevnost in umrljivost, prav tako pa pomenijo razjede zaradi pritiska zelo velik strošek za družbo. Želijo opozoriti, da je s pravim pristopom in odnosom ter pravim zdravljenjem možno preprečiti skoraj vse primere razjed zaradi pritiska ( v 95% ).
Upajo, da bo prvi svetovni dan ozaveščanja o razjedah zaradi pritiska dovolj odmeven in vpliven tudi za naslednje izzive in projekte, ki bodo združili številne nacionalne in mednarodne organizacije na področju zdravstva in človekovih pravic, znanstvenike ter družbo kot celoto v partnerskem sodelovanju z vsemi na področju preventive pred nastankom razjed zaradi pritiska.

Vir: EVMA Journal 2012
http://silauhe.org
http://www.epuap.org/

STOP pressure ulcers

 

Razjede zaradi pritiska vodijo v bolečino, manjšo vitalnost in fizično aktivnost, nižjo kvaliteto življenja ter v vse višje stroške za zdravstvo. Zakaj jih ne bi preprečili?